Idag gör vi kundbesök hos den lokala kokboksförfattaren och matinspiratören Louise Bondebjer. Vi tar in trädgårdskänslan kring bordet och får inspiration till sommarens dukningar.
Dagens minibuketter skapas av blommor från kökets krukväxter, trädgårdsperenner och vildplockat från närliggande ängsmarker. Och självklart hamnar nyskördat även i paj och på bröd, för hos denna växtfantast går mat och odling gärna hand i hand och följer säsongens gång.
Louise har köpt stora plantor av vit och rosa rosenskära till sin trädgård.
Blommorna kombinerar hon med daggkåpa och olika gröna blad.
I sommar väntar förhoppningsvis tillfällen för både fester och middagar. Men ibland står vädret i vägen för det där efterlängtade trädgårdskalaset, och sällskapet får rusa in för regnskydd.
Vad passar då bättre än en härlig dukning där trädgården plockats in till bords? Småvaser med nyplockade blomster, hemskördad rabarber i pajen och trädgårdens örter som pynt över nybakad focaccia gör att hela matbordet andas försommar.
Rabarberpajen pudras med florsocker och dukas fram bland buketter av ros, pion, daggkåpa, pelargon och ormbunke.
Blommor och textilier sätter sommarstämningen kring dagens nybakade pajservering.
Focaccian är dekorerad med örtkvistar och blad av rosmarin,
salvia, oregano och gräslök- som ett slags somrigt skådebröd.
Hos kokboksförfattaren, matinspiratören och matstylisten Louise Bondebjer är köket husets självklara hjärta. Här är maten och smaken i fokus. Men för en härlig måltidsupplevelse, vill Louise alltid skapa en inbjudande stämning kring tallrikar och fat.
Precis som hennes matlagning alltid går efter säsong, gäller detsamma även för hennes dukningar.
– Såhär under försommaren är det fläderblommornas tid under några få veckor, och då vill jag absolut ha in detta i köket. Jag vill känna säsongerna i både maten och dekorationerna, berättar Louise.
Trädgårdsverbena. Till höger; chokladblomma och vit lavendel pryder servetterna
Under våren klipper hon in väldoftande syrener och blommande äppelkvistar. Och nu kring midsommar finns en mängd lupiner att hämta ute i det vilda. Framåt hösten är bl.a. rönnbärskvistar ett återkommande pynt för familjens kök, både i vas och som krans på väggen.
Men för den som inte har ängar och blommiga vägrenar nästgårds, rekommenderar Louise att se sig omkring där man står.
-Glöm inte att man kan få till jättesöta små minibuketter till dukningen, bara genom att knipsa lite bland krukväxterna inomhus, säger Louise och visar sina nyköpta pelargoner som ett lysande exempel.
Även örtkrukan i köket fungerar perfekt för småkvistar till varje gästs tallrik. Och för den som har trädgård, finns ju oftast något grönt, knoppigt eller blommigt att klippa in till dukningen såhär års.
Pelargoner från kökskrukorna paras ihop med plymspirea,
daggkåpa, ormbunke och blomster från det vilda.
Vit rosenskära ihop med daggkåpa, vildplockat och blad från plymspirea.
Vit och rosa rosenskära ihop med daggkåpa, trädgårdsverbena,
vildplockat och blad från plymspirea.
När vi träffade Louise på Vellingeblomman, var större delen av vagnen fylld av sådant som gav ätbara blommor eller blad.
På inköpslistan fanns:
– Buskkrasse
– Rosmarin
– Mårbacka pelargoner
– Lejongap
– Klöver
– Vit lavendel
Louise Bondebjer på besök hos Vellingeblomman
Även om Louise älskar att plocka in växter från det vilda, vill hon se till att plantera ätbara blommor och blad för att närsomhelst kunna kliva ut i trädgården och välja från rabatter, krukor och pallkragar.
– Jag växte upp med en familj där det var självklart att stanna bilen om man passerade vackra vilda blommor längs vägkanten. Och så gör jag än idag, berättar Louise.
Prästkragar har precis hämtats från en närliggande äng.
– De är somriga och söta, men just dessa väljer jag helst inte till matbordet, då de avger en doft som jag inte älskar, säger Louise.
Istället knipsar hon av vita blommor från hennes nyköpta rosenskära och kombinerar dessa med kvistar av doftschersmin från trädgården.
Skapa minibuketter:
Klipp blommor från krukväxter, t.ex pelargonerna.
Klipp vid vägkanten
Klipp bland dina perenner
Våga fråga grannen vars blommande daggkåpor kanske svämmar över mot gatan. Fråga om du får klippa ett par kvistar.
Grönska kan klippas från valfri buske
Blanda vildplockat med köpta växter.
Gör minibuketter av dina nyköpta sommarblommor och perenner. De behöver ändå ofta toppas för att producera med blomster.
Använd kvistar från örterna du köpt till middagen. Rosmarin och salvia t.ex. blir vackert ihop med valfri blomma.
Louise påminner oss om att använda vackra, äldre fat både till fest och vardag.
Detsamma gäller även textilier, så som denna virkade, vita duk.
Andra blommiga tips för dukningen:
Dekorera med blommor:
– Strössla gräslöksblommor och flingsalt över smör, upplagt i en liten skål.
– Toppa kakan eller salladen med ätbara blommor så som syren, krasse, pensé, ringblomma, blåklint, pelargon eller lavendel, beroende på säsong.
– Även lejongap ger dig ätbara blommor, vilket kanske inte alla känner till.
– Skapa minibuketter på varje tallrik, exempelvis på en tygservett. Bra är då att använda den typen av växter som inte slokar direkt i brist på vatten, t.ex. lavendel, rosmarin eller en ros. (Väljer man en syrenkvist så tappar den sin stuns ganska fort.)
– Dekorera med blad som knipsats från dina krukväxter inomhus, t.ex. ett pelargonblad på varje tygservett. Eller använd dig av kvistar från murgröna, som håller sig stadig och fin även om dukningen gjorts många timmar innan gästerna kommer.
– Frys in ätbara blommor i istärningar. Vill man verkligen få isbitarna snygga så rekommenderas uppkokat vatten, annars kan isen bli mer frostig, och då syns inte blommorna lika tydligt.
– Dekorera bordet med hela, långa kvistar som läggs över bordets mitt. En meterlång grön eller blommande kvist fyller ut vackert längst hela bordet, och beroende på val av växt så kan den hålla sig fin länge trots brist på vatten.
– Dekorera bordet med hela rabarberblad eller annat från köksträdgården, så som kronärtskocka, en bärfyllda vinbärskvist eller en bukett persilja.
Louise Bondebjer och hennes senaste kokbok ”Lagom svenskt”.