Laddar...
No location found for this name. Either review your location name or go to Settings > Business Hours Indicator to set up locations.
No location found for this name. Either review your location name or go to Settings > Business Hours Indicator to set up locations.

Min örtagård

I dagens kundbesök andas vi in sommarens örtdofter hos matkreatören Linda Persson.
Vi får tips på vad vi ska tänka på när vi skördar och torkar örter, samt hur Linda själv använder sina örter till mer än enbart matlagning.
Hon delar även med sig av sitt pestorecept på pumpafrön – ett måste för den som vill skämma bort sina veganska gästerna under sommarens grillkvällar.

 

Julisolen värmer och hemma hos Linda lyser det av färger från odlingsbäddarna. Ett hav av ringblommor välkomnar besökaren som kliver in i trädgården.

Väl framme vid köksingången syns Lindas generösa örtagård som ger henne både färgring, smaker och hälsobringande effekter.

Hälsan står alltid i fokus när hon lagar mat, håller i kurser eller utvecklar nya recept.

Örterna använder Linda i allt från matlagning och desserter till hemgjorda hudvårds- och städprodukter.

 

Idag skördas basilika för en härligt grön pesto till kvällens grillmåltid.

 

BASILIKA
En ört med många hälsofördelar. 
Den kan bland annat bidra till att förbättra matsmältningen och stärka immunförsvaret. 

En basilikaplanta bör skördas av i topparna med jämna mellanrum, för att stimulera ny tillväxt, samt för att undvika att plantan går i blom.
(När den gått i blom förändras smaken och bladen blir grövre)

 

Ingredienser till Lindas pesto

 

När Linda gör pesto blir det som en ritual. Den stora morteln från Rom ställs ut mitt i örtagården. Bladen skördas och sedan börjar tillredningen som hon själv beskriver som meditativ.

 

 Det färdiga resultatet

 

 

Recept

Vegansk örtagårdspesto

1 dl färsk basilika

1 dl pumpafrön

1 citron (juicen)

Lite salt

2 msk näringsjäst (även kallat bjäst)

1 vitlöksklyfta

1 dl god olivolja

Mortla samman ingredienserna till önskad konsistens,

eller använd en mixer.

 

Pumpafrön åker ner i den stora morteln.

 

Vitlök är ett måste för att få lite sting i peston. 

 

Pressad citron ger fräschör.

 

Istället för parmesan använder Linda ett vegansk alternativ…näringsjäst (även kallat bjäst) för att få till den härliga umamismaken. 

 

En god olivolja 

 

Under Lindas visit hos Vellingeblomman spenderades mycket av tiden kring det stora utbudet av örter. Visst växer redan mycket perenna örter hemma på tomten, men just basilika är en favorit som ju inte är härdig i vårt svenska klimat.

-Jag hann aldrig så basilika i år, så det köper jag gärna nya plantor av, säger Linda.

På besök hos Vellingeblomman. 

 

Hon hittade även en mörkbladig blomsterbasilika som fick bli årets nykomling i trädgården.

Blomsterbasilika har ett högt prydnadsvärde då den blommar vackert med lilatonade spiror. Den är lika god även när den gått i blom.

SALVIA
-Den använder jag gärna i te vid förkylning, eller till egentillverkade örtrökelser. Den går att skörda året runt. Jag plockar av den även mitt i vintern. Älskar att den är vacker året om, säger Linda. 

 

ROSMARIN
-Passar perfekt som smaksättning när jag bakar focacciabröd. Jag lägger även kvistar i olja, som jag kokar i vattenbad…detta kan sedan masseras in i hårbotten för att stimulera hårtillväxt, tack vare ökad blodcirkulation, berättar Linda.

 

 BASILIKA
-En ört som gärna får spela huvudrollen. Ett måste för mig i peston till sommarens alla goda sallader och såser. Örten ska även vara bra mot oro och mental trötthet. Men framförallt är det ju bara så god, säger Linda. 

 

OREGANO
-Snart blommar den i rosa-lila färger och lockar till sig otroliga mängder pollinatörer, berättar Linda. Den passar ju till allt inom det italienska köket och jag använder den nästan dagligen. Den är enkel att torka och bevara i kryddhyllan. Passar även i örtte när man är förkyld då den har en slemlösande effekt. 

 

 

-Min örtagård är en böljande blomsteräng. Den är inte så stramt planerad och jag bekymrar mig inte om vissa sorter, som t.ex. oregano, tar över och konkurrerar ut delar av mina citronmelissplantor, säger Linda.

Skörda

För örter som ska torkas, skörda gärna en solig dag. Mitt på dagen när daggen torkat upp.

Smaken är godast innan örterna gått i blom, detta gäller för t.ex. oregano, mynta, basilika och citronmeliss.

(Salvia och rosmarin däremot är inte lika känsliga för smakförändringar när den gott i blom)

Torka

-Mitt sovrum är en perfekt plats att hänga upp alla mina örter för torkning. Det du ska tänka på är att örterna inte vill hänga i solljus utan gärna på ett lite svalt mörkt ställe, säger Linda.

Låt dem hänga ca 2 veckor tills de är helt torra. Lägg dem sedan så hela du kan i täta glasburkar. När du behåller örten hel bevaras näringen bättre.

Användningsområden

I boken ”Systrarna Perssons Skafferi”, skriven av Linda och hennes syster Malin Persson,  finns tips på alla möjliga örtiga användningsområden att inspireras av. Så som t.ex. receptet för hur man fräschar upp och eliminerar dålig lukt från disktrasan, med hjälp av ett örtkok.

Ett busenkelt sätt att nyttja örterna på fler sätt än enbart i matlagningen.

Du får dessutom en underbar doft i hela huset.

En doft av rent som är nästintill beroendeframkallande.

Koka dina disktrasor rena med Lindas örtkok!

Ingredienser:

1 liter vatten

1 msk ättika

2 dl myntablad

1 dl citronmeliss

1 msk lavendel

Gör såhär:

Lägg alla örter i en gryta, fyll på med vatten och ättika. Koka ca 5 min under lock och lägg sedan i dina trasor. Koka sedan på låg värme ca 3 min. Häll av trasorna och låt dem svalna.

 

 

Boken ”Systrarna Perssons skafferi” har Linda och hennes syster Malin Persson skapat tillsammans. 

 

Vill du se mer av Linda så hittar du henne på instagram, under namnet @plantbasedlivinglinda

 

Dela inlägget

Facebook
Twitter
Pinterest