Under 10 års tid har Annika och Peter Gustafsson byggt upp en hel trädgård med hjälp av egna frösådder, sticklingar och delning av växter.
– Ibland får jag för mig att jag inte gjort så mycket i mitt liv…men så går jag ut i trädgården och påminns om allt jag i alla fall har odlat, säger Annika.
Följ med på kundbesöket i skördetider!
Vill du också börja så egna perenner? Annika kommer med tips för nybörjaren.
Annika besökte Vellingeblommans fröavdelning under försommaren.
Idag kan hon skörda av sina sådder.
– Jag har ingen märkvärdig trädgård, inga lyxiga utemöbler och inget exklusivt utekök. Men odlingsglädje…det finns det gott om, säger Annika.
Hennes egen beskrivning av trädgården är mycket blygsam. För visst är den märkvärdig. Här är nämligen stora delar av allt växande sådant som hon själv sått från frö, delat eller drivit fram från sticklingar. Det gäller såväl perenner som buskar, snittblommor och ätbart.
– Många sticklingar och plantor har vi också fått från både familj, grannar och vänner. I’m blessed, berättar Annika.
Frösådda bolltistlar. En perenn som lockar till sig mängder av pollinatörer.
Frösådd sommarflox ’Cherry Caramel’
– Utan alla frösådder hade jag inte kunnat hålla nere kostnaderna och samtidigt bredda växtvariationen såhär, säger hon.
Men frösådderna handlar också om något mer än sparsamhet…för när Annika pratar om sin fascination kring dessa små frön, lyser ögonen upp.
– Att hålla ett frö i sina händer är att hålla en värld av möjligheter. Ett frö är nästan ingenting, ett brunt litet ting som ser helt dött ut. Ändå kan det bli något fantastiskt. En vacker blomma, en god grönsak eller ett stort träd, säger hon.
Frösådd perenn: rudbeckia ’Sahara’
ANNIKA TIPSAR!
Vill du också börja så egna perenner?
Här kommer tre sorter som är lätta att lyckas med:
1. Stäppsalvia
2. Nepeta
3. Axveronika
Frösådd perenn: perovskia
För 10 år sedan bodde Annika och maken Peter i lägenhet och småodlade på balkongen. Men efter flytten till den gamla klockaregården i Gylle har deras gemensamma intresse blivit en livsstil.
– Trädgården har fått växa fram långsamt. Och förra året byggde vi äntligen klart en egen köksträdgård också.
Dagens skörd
Nu skördas bl.a. rödbetor, paprika, zucchini, tomat, pumpa och tre olika sorters gurka.
Ätbart växer även i perennrabatterna där bärbuskar av olika slag varvats mellan blomster, och i pergolan klättrar minikiwin ’ken’s red’.
Köksträdgården
– Ibland tänker jag att frön är som oss människor. Inom oss alla finns frö till en
enorm potential. Det ska bara hamna i god jord och få näring och vatten,
så växer det liksom av sig själv, säger Annika.
Claus Dalbys frökollektion för blomsterälskare.
I kundkorgen hamnade alla möjliga attiraljer för frösådder, och såklart även fröpåsar för ätbart. Det blev minigurkor, pumpor och betor som idag skördas hemma i trädgården.
’
Kring pergolan växer ätbart så som björnbär, hallon, vinbär, druvor och minikiwi.
På framsidan av huset syns örter och blommor i både lerkrukor, zinkbyttor och större kopparkärl.
Höga ormbunkar ramar in sittplatsen. På bordet står ulleterneller i glasflaska.
Leijongap i snittblomsodlingen
Solrosor i snittblomsodlingen
Vill du se mer av Annikas odlingar, besök @piannikan på instagram
Så här såg delar av sådderna ut under försommaren 2025. (Privat bild).